UNDERTRYCK

Aug 27th, 2015 | By | Category: 2015-08 aug, Recension

Omslag till UndertryckAv Niklas Lindroth
Hoi Förlag, 2015
ISBN 9789175579795, holländskt band, 357 sidor

Niklas Lindroth har skrivit en del tidigare, t ex i sitt arbete som copywriter. Men detta är hans romandebut, en spänningsroman om drömmande.

Bokens huvudperson, Adam Berg, har varit med om en tragisk olycka som splittrat hans familj. Han mår dåligt, lever ensam, och gör allt för att behålla sitt jobb som lärare. Men han plågas av sina drömmar.

Han har förmågan att klardrömma, d v s han kan i viss mån styra vad han drömmer om. Dessutom minns han vad som hänt i drömmarna och illustrerar dem efteråt i form av teckningar. Hans psykolog hänvisar honom till sömnforskaren Herman Wiesler som i Adam ser en perfekt person att testa sina egna teorier på.

Niklas LindrothAdam får drömma under övervakning och får också till hjälp Wieslers medicin som han vill prova. Det får till följd att Adams drömmar blir längre, hemskare och mer realistiska än vad han egentligen kan tåla. Han kan ändå inte låta bli att göra det flera gånger. Adam får problem, både i vardagslivet och i sin yrkesroll.

I mycket långa stycken av boken får läsaren följa Adams drömmar i detalj. Det blir nästan som en parallell handling. Mitt intresse för dessa svalnar lite när de blir så utdragna. Dessutom blir Herman Wieslers föredragningar om drömmandet väl detaljerade och tekniska. De blir nästan som en reklampaus. De 357 mycket tätt tryckta sidorna blir därmed lite för långt.

Men karaktärerna är väl gestaltade och huvudpersonen Adam Berg är en komplex karaktär som man lätt får känslor för. Han har det allt annat än lätt. Det finns en viss spänning som sakta accelererar, även om en av slutklämmarna är ganska förutsägbar. Det går dock inte att beskriva den här utan att det blir en spoiler. Språket är bra och varierat, med fyndigt utskrivna tankar i kursiv stil.

Det är tänkt att detta ska bli en trilogi. Jag följer gärna med ner i drömmarnas värld igen, om de i sådana fall tonas ner lite och inte blir så dominerande som här.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22