UNDERGROUND – en politisk Stockholm noir

Jun 4th, 2021 | By | Category: 2021-06 juni, Recension

Omslag till UndergroundAv Jon Nordgren
Storyside förlag
ISBN 9789180123488, ljudbok (16 tim, 45 min), inläsare Christoffer Svensson
ISBN 9789180123495 e-bok (finns inte som pappersbok)

Med en bra inläsare blir även en ordrik roman högst läsvärd. Underground är en sådan ljudbok och den marknadsförs som en politisk Stockholm noir.

Den här romanen vill alltså jämföra sig med de hårdkokta berättelserna i Snabba Cash-trilogin och Paradis City. Tveksamt, för till skillnad från dessa romaner om Stockholms undre värld av Jens Lapidus utspelar sig Jon Nordgrens bok nästan enbart inom det politiska segmentet och vapnen är enbart lismande medlöpare och politiska bakhåll. Åtminstone ända till det välkända slutet.

Vi får höra hur långt vissa inom politiken är beredda att gå för att få det de vill. Det gäller på alla nivåer inom politiken och bland dem som är knutna till eller har kontakter med politikerna, så även polisen inklusive Säpo. Underground handlar om tiden före och fram till mordet på Olof Palme den 28 februari 1986. Romanen inleds 1985.

Alexander Fågelberg heter vår huvudperson. Han har ett havererat äktenskap bakom sig och två barn som han älskar, men inte kan träffa så ofta som han önskar. Hans nattjobb på en krog och tidigare missbruk samt ojämna påhugg som frilansjournalist har ställt till det.

Genom kontakter får Alexander ändå jobb på tidningen Underground, som snart ska utkomma med sitt första nummer. Det hoppas åtminstone chefredaktören, Mary Holm. Hon anställer Alexander just därför att han är en okänd skribent, för att han ska nästla sig in i det politiska parti som sprider hån och glåpord över Olof Palme (Hjalmar Sand i boken) under alla hans publika möten.

Det politiska parti som ska infiltreras heter Arbetarnas parti i Sverige (APS) och vi minns det som det högerextrema Europeiska arbetarpartiet (EAP) från 1980-talet och fram tills Olof Palme sköts. Därefter hörde vi inte mycket om dem.

Romanen spelar mycket på rädsla för dem som är högre i rang. Alexander börjar sin katt och råtta-lek på ett oskyldigt sätt, som telefonförsäljare av APS-mössor, piltavlor med statsministerns ansikte och andra reklamprodukter, men blir allt mer insyltad och till sist en del av partiets inre kärna.

Huvudpersonen klarar sin uppgift med bravur, trots att hans hjärta egentligen klappar för det socialdemokratiska partiet och statsministern. Hans inre jag vrider sig av olust när han möter Hjalmar Sand då denne närmar sig Alexander under ett valmöte. Sands öppet vänliga och varma blick förbyts i avsky när han inser vems ärenden Alexander går.

Författaren har gjort sin research kring EAP och förmedlar på ett trovärdigt sätt hur otäckt det var att bli utsatt för dessa människors spott och spe.

Jag minns själv att jag riktigt kände hatet i luften, efter ett informationsmöte om EAP, där jag som ung radioreporter hade ställt obekväma frågor. De var uppemot tio personer som sakta närmade sig mig i ring, med glåpord mot mig som stod där i mitten. Det kändes som om de ville göra fysiska utfall mot mig, men så klart inte det gick med lamporna tända och andra människor som dröjde sig kvar i lokalen …

Som vi alla minns såg Olof Palme trött ut under sitt sista levnadsår och det kan inte ha varit lätt att ha dessa efterhängsna och raljanta människor som punktmarkerade Palme även utanför hans bostad i Gamla stan.

Inför vissa valmöten i boken kommer medlemmar ur det högerextrema partiet även från några andra städer och får order av ledarna i Stockholm: ”Vi ska få honom ur balans. Och alla ni som är samlade här vet att vi inte står ensamma i det här. Vi har sympatier inom polisen, militären, bland politiker, opinionsbildare och journalister. Det finns fler där ute som vet att han är sovjetisk spion förklädd till svensk politiker.”

Jag tycker det är ett bra driv i romanen, som trots ganska många resonemang boken igenom gör att jag vill fortsätta läsa. Alexander lockas tillbaka till sitt kokainmissbruk för ”sakens skull”, han vill ju bli en berömd journalist och fixa det stora scoopet. Därför måste han offra sig lite och det leder honom in även på andra osunda vägar.

Mina farhågor om att Underground ska falla pladask ned i konspirationsträsket kommer på skam. Det blir visserligen en osannolikt stor aktivitet med plats för ett antal konspirationsteorier i slutet av romanen, mycket spänning och viss förvirring, men jag tycker att berättelsen håller ända till det våldsamma slutet.

Underground är den första i en thriller-trilogi. Jag ser fram emot den andra romanen och hoppas att den, liksom den här första, kommer att finnas som både e- och ljudbok. Vem vet, kanske kommer den rentav också som pappersbok!

CATARINA BERGGRÉN

Jon Nordgren

Jon Nordgren. Foto Jon Nordgren/Storytel

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22