UNDERGÅNGEN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Joachim Fest
Der Untergang 2002
Översatt av Ulrika Jannert Kallenberg
Wahlström & Widstrand 2004

Joachim Fest har tidigare gett ut två stora biografier om Adolf Hitler och Albert Speer och nu har denne före detta utgivare av Frankfurter Allgemeinen Zeitung och expert på nazismen kommit med en rätt skakande bok om Hitlers sista veckor i Berlinbunkern. Boken har blivit mycket uppmärksammad men mest uppståndelse har ändå filmen som bygger på den vållat. De brittiska tabloidtidningarna har ägnat den hatskriverier (de anser den vara ett tyskt försök att försona landet med Hitler) nu när Svennis kärleksaffärer tycks vara överspelade.

Men boken gör inget överslätande intryck. Fest beskriver den tyske rikskanslern under slutskedet som ”en kakslukande människospillra” och menar att ”det som gör Hitler till ett fenomen som helt säker ’aldrig tidigare funnits’ i historien beror framför allt på att han inte hade en enda civiliserad idé”.

Ryssarna lägger i maj 1945 Berlin i eld och aska, Hitler ger order om att icke existerande trupper skall sättas in i försvaret medan han samtidigt är besatt, nästan lycklig över att allt går i kras omkring honom. Lakejerna är fortfarande ja-sägare och alkoholkonsumtionen i bunkern stiger.

Fest lyckas beskriva Der Führers fantasivärld omväxlande med den historiska verkligheten och samtidigt tar man en historisk-filosofisk diskussion framlagd. Och man får klart för sig att liken efter Adolf och Eva aldrig hittades, trots påståenden om detta.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22