UNDERBARNETS GÅTA

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av David Lagercrantz
Piratförlaget 2003

Morris, en skolkamrat, stod utanför. Femton år hade fört dem på olika spår. Morris, högintellektuell med det högsta IQ som uppmätts, hade slumpa bort sitt kunnande och sina åsikter. Han hade ”gått ner sig”, som man säger. Deras gamla vänskap hade djupa rötter och Daniel Mill tar hand om sin vän. Han har ordnat för sig och har det gott ställt, har råd att klä upp sin vän och föda honom. Morris, ser han klart, har stora problem med knark, sprit och människor i samma liga. Att han skulle få uppleva det fruktansvärda att se Morris korsfäst på sitt smutsiga köksgolv övergick dock hans förstånd.

Sanningar som sakta kommer fram om Morris familj, hans uppväxt och familjer som ”stött” honom, ger en fruktan svärd bild. En specialskola har instiftats av lärare och man satsar på över intellektuella barn. Man tror på en elit. Morris platsar men ser att rikemansbarn med låg IQ tas in för pengarnas skull. Medveten om detta ser Daniel hur man missbrukar Morris och använder honom som mentor till de besuttna. Daniel hamnar i en livsfarlig situation. Starka och fullständigt samvetslösa makter för sitt spel.

David Lagercrantz drabbar läsarna med en fruktansvärd kraft och med en intensitet som känns ända in i märgen.

MARGARETA MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22