UNDER YTAN

Sep 11th, 2018 | By | Category: 2018-08 sep, Recension

Omslag till Under ytanAv Gilly Macmillan
Odd Child Out, 2017
Översatt av Åsa Brolin
Moderenista, 2018
ISBN 978-91-7781-342-2, 318 sidor

Detta är en gripande berättelse om svåra relationer, kulturkrockar och i viss mån också främlingsfientlighet. De två tonåringarna, engelsmannen Noah och Abdi från Somalia är goda vänner.

När de båda hittas medvetslösa i en kanal i Bristol börjar polisen utreda om det handlar om en olycka utlöst av ett makabert skämt eller något mer obehagligt. Den obotligt cancersjuke Noah ligger på sjukhus i koma och hans kamrat Abdir vill inte berätta vad som hänt för den utredande polisen James Clemo.

Gilly MacmillanClemo har återinträtt i tjänst efter en tids avstängning och måste sköta sin utredning mycket försiktigt i synnerhet som hans tidigare älskarinna, kriminalreportern Emma Zhang genom en intervju med Noahs föräldrar lyckas späda på den rasism som hela tiden legat och pyrt under ytan i staden i sydvästra England.

Noahs far är fotograf och reser runt och tar bilder på flyktingläger runt om i världen och visade upp sina fotografier på ett aningen vått vernissage samma kväll som pojkarna försvann. Det kom sakta kommer fram är en smärtsam kamp där två familjer vill få fram sanningen om sina barn. I den striden är de beredda att gå långt.

Det är en välskriven och psykologiskt trovärdig roman.

Den brittiska författaren Gilly Macmillan, som själv bor i Bristol, fick sitt internationellta genombrott med debutboken Bränd himmel, som enligt förlagsreklamen sålt över 50.000 exemplar bara i Sverige.

INGER STRANDBERG

Författarens hemsida: https://www.gillymacmillan.com/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22