UNDER STJÄRNOR AV GLAS

Jan 22nd, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Under stjärnor av glas

Av Barbara Ewing
The Mesmerist or the Misses Preston, of Bloomsbury 2007
Översättning Melinda Hoelstad
Albert Bonniers förlag 2008

Det är en tjock bok som innehåller både mord, poliser, rättsliga utredningar och gåtor, men det är ingen deckare. Det är, som det också står på omslaget, en roman, dessutom en historisk roman som utspelar sig (huvudsakligen) i London i mitten av 1800-talet.

Det är en intressant tid. Detektiva polisen har nyss startat, Victoria har blivit drottning, den tidens bloggar, pennybladen (ungefär som våra skillingtryck men mycket snabbare producerade), arbetar snabbt för att få ut sensationerna, t ex att en hertigson hittats mördad.

barbara ewing

Men mordet inträffar långt in i handlingen. Den första tredjedelen är en litterär transportsträcka där författaren (född i Nya Zeeland, skådespelare och författare) alltför nitiskt demonstrerar sin säkerligen  grundliga inläsning av den tidens sociala problem och hur den tidens skådespelare  levde (aningen bättre socialt än prostituerade).

Huvudpersonerna är två äldre (nåja, inte enligt vår tid) aktriser som blivit av med jobbet som häxorna i Macbeth (ersatta av en elefant) och i stället startar verksamhet som freno-magnetisörer med inriktning på att hjälpa unga giftalslystna par att avgöra om de passar för varandra. I allt större utsträckning blir det sexualrådgivning till borgerskapets unga fröknar, och affärerna blomstrar. Och sådan verksamhet kan förstås leda till katastrof när som helst.

Magnetisören miss Preston känner till vad äktenskap betyder, hon har fött tre barn med den som hon trodde var hennes make. Hon var lurad, pappan tog barnen och gifte sig i sitt eget adliga stånd.

När mor och barn får kontakt 15 år senare startar räckan av katastrofer.

Tyvärr lyckas författaren bara berätta om vad som händer, bara undantagsvis gestaltas möten och skeenden så att läsningen får fart. Stora delar passar nog bra som film- eller tv-seriemanus (sådant där kostymdrama som engelsk tv är så bra på). Men orkar man läsa till mitten av boken vill man ju ändå veta hur det slutar. Så det ska jag inte säga här.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22