UNDER RADARN

May 25th, 2017 | By | Category: 2017-05 maj, Recension

Omslag till Under radarnAv Lee Child
Night School, 2016
Översättning Christian Ekvall
Massolit förlag, 2017
ISBN 978-91-7679-351-0, inbunden, 384 sidor

När jag började läsa böckerna om Jack Reacher blev jag förtjust över upplägget: den före detta militärpolisen som lämnat militären för ett liv så anonymt som möjligt, och som under sina resor runt USA stöter på problem, orättvisor som han tar sig an. Han är smart, intelligent och stark, slåss gärna i underläge.

Jag har långt ifrån läst alla som finns på svenska (21 med denna). En handlade om varför han lämnade armén och hoppade alltså tillbaka i kronologin. Nu finns denna där man hoppat ännu längre. 1996 är han i aktiv tjänst, får medalj för insatser som helst inte ska bli offentliga. Direkt efter ceremonin får han order att gå en vidareutbildning i samverkan mellan olika grupper (originaltitelns Night course, kvällskurs, fast den här ska ske på dagtid). Hans bara två kurskamrater kommer från CIA och FBI. Och det visar sig att de tre har ett hemligt uppdrag i Tyskland, och det blir Hamburg, där man snappat upp att en amerikan ska sälja något för hundra miljoner dollar till någon som har kontakt med radikal islamism. CIA har lyckats placera en agent i en cell i staden som än så länge bara avvaktar, men de får besök av budbäraren mellan amerikanen och köparen/köparna.

Vad kan en amerikan sälja som är värt så mycket? Och vad är det som köparna är beredda att betala så mycket för.

De tre nu mycket hemliga agenterna – de ska agera “under radarn”, man har sett till att organisationernas skvaller informerat om kursen – kompletteras med var sin handplockad medhjälpare och biträdande nationella säkerhetsrådgivaren, en attraktiv kvinna. I övrigt har bara presidenten och ordinarie säkerhetspolitiske rådgivare kunskap om vad som är på färde.
Spänningen här handlar mycket om vad det är som ska säljas, och efter hand också att högerextrema tyskar också blir intresserade.

Föremålet eller informationen som ska säljas måste vara väldigt farlig för världen eftersom den har ett så högt pris. Vi läsare får veta mer om köparna och budbärarna och kan alltså oroligt följa hjältarnas missar.

Kort sagt: detta är mer en agent 007-historia är den klassiska Jack Reacher-romanen. Absolut inte sämre, Childs sätt att berätta håller, och dagens läsare ryser extra vid tanken på att Michael Flynn hade kunnat vara USAs säkerhetspolitiske rådgivare.

Världen har ju inte gått under så läsaren kan ju vara trygg i alla fall i det att Jack och kompisarna löser detta. Men finns minsta lilla grund för berättelsen så kan vi vara nog så bekymrade.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lee Child

Lee Child. Foto Jonathan Ring

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22