UNDER KUPOLEN

Apr 10th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omslag till Under kupolenAv Stephen King
Under the dome 2009
Översättning Anders Bellis
Bra Böcker 2011
ISBN 978-91-7002-888-5, 1180 sid, inb

Först ett klagomål på titeln, både på engelska och svenska. Kupol (dome) betyder halvklotformigt valv. Som en klassisk ostkupa t ex.

Så är inte “kupolen” i denna bok. Den följer i stället exakt stadsgränserna för den lilla stad i Maine som på flera ställen beskrivs som “strumpformad”. Omslagsbilden visar (tydligen även i det amerikanska originalet) en ganska låg ostkupeliknande form över ett antal hus. Ändå beskrivs “kupolen” så hög att man måste avlysa flygtrafik.

Stephen KingDetta är egendomligt eftersom King har varit väldigt noggrann med fakta om hur livet fysiskt och meteorologiskt skulle te sig inne i en sådan “kupol”, och han tackar i efterordet just för den hjälp han fått. För även om man som läsare måste acceptera den förklaring som ges till “kupolens” existens så ska den förklaringen vara konsistent, alltså vara logisk inom sina gränser.

Detta var ett klagomål. Jag har fler. Den grundläggande ser man redan när man möter boken för första gången: den är tjock. Väldigt tjock. Och tung.

Här finns några förmildrande omständigheter: King kan skriva så det bara flyter på, och typsnittet är stort. Så varför vill förlag (och författare?) att boken ska se tjockare ut än vad den behöver vara? Men en ivrig förlagsredaktör kunde lätt ha kapat en hel del upprepningar och onödiga utvikningar utan att grundberättelsen blivit sämre.

Och den berättelsen är inte unik. Det handlar om en grupp människor som blivit fast inom ett område och måste hantera situationen och varandra. Det kan ju vara i en insnöad järnvägsvagn, en isolerad ö, ett flygplan eller fartyg där omvärlden inte kan vara till mycket hjälp.

Här är det något okänt som fått den lilla staden isolerad genom att plötsligt ett nästan ogenomträngligt skikt av någonting kommet ner från skyn, slutet upptill och även långt ner under markytan. Ljud, mobiltelefonsamtal, internetuppkoppling och el kan i viss mån tränga igenom, och vatten kan sippra in och minimala mängder frisk luft.

När “kupolen” faller ner kapas djur i två delar, bilar krockar med något osynligt. När människor närmar sig det osynliga känns elektriskt pirr men efter en stöt är man immun. Men den som har pacemaker, hörapparat eller annat modernt elektroniskt på sig kan dö eftersom apparaterna exploderar.

I större delen av boken ägnar författaren och de flesta inneslutna sig inte åt orsakerna till att den finns; är det hemliga experiment, terrorister, andra nationer, utomjordingar eller Guds straff?

I stället handlar det om en maktfullkomlig kommunalpolitiker som vill ha mer makt. Han är troende men ser Gud som sin medhjälpare. Visserligen tror han men Gud hjälper den som hjälper sig själv så därför har han ägnat sig åt knarktillverkning och annan ekonomisk brottslighet för att berika sig själv, och det kommer ju, anser han, staden till godo.

Det blir snabbt konfrontationer mellan de onda och några goda. Stephen King är inte en republikansk kristen fundamentalist, det är tydligt.

Detta är inte stor litteratur, men en skildring av hur en extrem situation kan få extrema människor att bli än mer extrema. Vanliga mord är bara inledningen.

Så det som är bra är att skildringen tyvärr känns sannolik av hur ett korrupt litet samhälle kan manipuleras till att bli en strid mellan oss och dom, utan hänsyn tagen till att det stora problemet, att få bort “kupolen” ignoreras. Dess existens underlättar ju att få makt. Yttre lagar, poliser och politiker kan man lugnt ignorera, för om man inte kan komma ut kan de inte komma in.

Kanske finns här funderingar över dagens situation i USA: vilken republikan är mest kristen så behöver man inte grubbla över hur jobb och budgetunderskott ska lösas.

Och det är lättläst, vilket behövs med tanke på de många sidorna.

Kings många fans kommer säkert att läsa denna bok oavsett vad kritiker skriver. Jag behöver i alla fall inte avskräcka någon: det är spännande, ibland tankeväckande och med många små personporträtt av både goda och onda.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22