UNDER JORDEN I VILLETTE

May 4th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Under jorden i VilletteAv Ingrid Hedström
Alfabeta 2010

Under jorden i Villette är Ingrid Hedströms tredje kriminalroman om undersökningsdomaren Martine Poirot. Hedström fick Deckarakademins pris för Bästa svenska debut med sin första roman.  Hennes andra bok nominerades till Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman. Detta kanske förpliktar.

En ung frilansande journalist hittas mördad i en malmlast på en pråm i den fiktiva belgiska staden Villette. I sin hand har han ett fragment av en svensk tidning. Undersökningsdomare Poirot finner så småningom spår till gruvsamhället Hanaberget i Bergslagen och till en fransk affärsmans korrupta agerande i ett antal företagsköp. Här finns släktskap mellan personer i Belgien och Sverige. Och dessutom en del andra små figurer som dyker upp. Bland annat historieprofessorn Einar Bure och dennes litteraturdoktor Bure, mer känd som Puck och tillsammans med kommissarie Wijk huvudperson i Maria Langs tidigare deckare. I Granåker bor biskopinnan som har vissa drag av Ingrid Stadeners (pseudonymen Helena Poloni, minns priset) prostinna Astrid Brunelius. Jag är lite osäker men upplever att det stundtals far en tidig Maria Lang-vind genom boken, med en önskan om att popularisera litterära yttringar.

Ingrid HedströmIngrid Hedström är en erfaren journalist. Det innebär att hon skriver flyhänt, beskriver miljön med snabba penseldrag, men jag saknar persongestaltningarna. Martine Poirot ser jag inte framför mig, endast hennes accesoirer. Samma brist på gestaltning gäller för övriga personer i boken.

I vissa eller stora delar lyckas Hedström skapa en spänning som gör att läsaren har svårt att lägga ifrån sig romanen. Men slutet slutar en bra bit innan boksidorna tar slut. Sen saknar jag att inte alla trådar rätas ut.

Sammanfattningsvis anser jag att Hedströms bok är mer läsvärd än en mängd andra så kallade kriminaldrottningars verk.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22