UNDER FLODEN

May 16th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till Under flodenAv Staffan Nordstrand
MBM Förlag 2011
ISBN 978-91-86505-3-5, 536 sid

Tydligen har förlagen insett att Dast publicerar bokrecensioner av alla möjliga slag och därför börjat skicka böcker, även äldre, till redaktionen. Det här är en sådan, en roman som enligt omslaget bygger på verkliga händelser och utkom för två år sedan. Eftersom den handlar om grymheter och brott tar vi givetvis upp den.

Det är en ruskig berättelse om den 14-åriga Prim som kommer från det fattiga hmongfolket i Laos där människorna gör allt för att klara livhanken. Inte bara odlar opium och smugglar vapen utan också säljer döttrarna till bordeller. Detta händer Prim som hamnar i Phuket i Thailand och i sexträsket där. Hon är inte heller ensam, flera av hennes vänner och familjemedlemmar hamnar i liknande predikament.

Staffan NordstrandSom tvångsprostituerad lever Prim under svår press och tvingas ta emot många män varje dag, under dygnets alla timmar. De flesta är givetvis män från Asien men det är också många från västvärlden som frekventerar landets bordeller. Prostitution är visserligen ett lagbrott i Thailand, men polisen har egna horhus att dryga ut lönen med, så lagens efterlevnad blir skral.

Det är en faktaspäckad roman med en gedigen källförteckning, spännande, gripande och skriven av en man med större engagemang än litterär känsla.

Staffan Nordstrand har sedan 2004 arbetat som chef för byggprojekt i Thailand och har därigenom kommit i kontakt med de personer som här i lätt omformade gestaltningar får berätta sina historier.

KARL HJELM

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22