UNDANTAGET

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Christian Jungersen
Undtagelsen 2004
Översatt av Helena Sjöstrand och Gösta Svenn
Albert Bonniers 2006

Här blandas högkulturell stil med populärlitterära tekniker till ett drama i gränslandet mellan Den Stora Romanen och kriminalromanens spänningsskapande. Författaren letar sig fram mot ondskans centrum, här i form av en person på det institut där fyra kvinnor, två yngre och två äldre, arbetar med att ta fram information om folkmord.

Det gränsöverskridande sättet att skriva är en källa till både glädje och irritation, men man fascineras av sättet att beskriva de sympatier och antipatier som skapas när några av institutets anställda utsätts för dödshot via e-post. Skräcken får några att sluta sig inom sig själva, andra är mer utåtriktade, av vilka orsaker kryper fram under läsningens gång, och spänningen blir en krypande spindel längs ryggraden.

Det är en maffig bok – hela 573 sidor – och det tar sin tid att läsa den från början till slut, men det är just vad man vill göra.

ANUND NÄSBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22