ULV I FÅRAKLÄDER

Aug 22nd, 2021 | By | Category: 2021-08 aug, Recension

Omslag till Ulv i fårakläderAv Linda H Staaf
Jengel, 2018
ISBN 978-91-87309-84-7, inbunden, 489 sidor

Den här debutantdeckaren kom 2018, och vi missade den. Men varför ta upp den nu?

Jo, författaren har sedan dess hunnit bli internationellt känd efter en presskonferens där FBI och en rad andra länders polismyndigheter berättade om en fälla som FBI gillrat: den krypterade telefontjänsten ANOM såldes till kriminella och sedan kunde polisen följa den brottsliga verksamheten i realtid. Och Linda H Staaf från den svenska polisen var huvudansvarig för den svenska delen av avslöjandena.

Linda H StaafHon är alltså hög polis, kommer från Östersund vilket förklarar bokens miljö (mest Åre och Östersund) och att det är ett jämtskt förlag som gett ut den. Förutom att vara polismästare är hon också jurist och civilekonom.

En gedigen bakgrund. Kunskapen om polisarbete känns i texten, även om Jämtlands polisverksamhet ligger en bit från Stockholms horisont (polischefen i boken vill absolut inte ha hjälp från NOA i Stockholm och ännu mindre från Säpo).

Fast visst finns hjälpbehovet. Det är 2009 och i Åre hålls en EU-ministerkonferens med högsta säkerhetsnivå. Italienska ministern har hotats tidigare. Många poliser krävs för att se till att inga terrordåd kommer i närheten. Samtidigt hittas en man mördad på ett närliggande hotell, kräver polisutredning. Så kommer ett bombhot mot kabinbanan som stoppas med personer ombord 40 meter upp i luften. Läsaren, men inte polisen (ännu), får också träffa ett par personer som planerar en kupp.

Fullt upp för poliserna, där chefen som närmar sig pensionen vet att om något går fel så är det han som får skulden. Vi lär känna främst den kvinnliga utredningsledaren (med trassligt privatliv), hennes avundsjuka kollega, den speedade unge polisen i yttre tjänst, och några av de andra kollegerna.

Det är en väl turnerad intrig, med många oväntade vändningar, och så vitt en utomstående kan bedöma med en god bild av vanligt polisarbete på gott och ont.

Välskrivet, bra intrig, dessutom en väl formgiven bok och personer jag gärna träffar igen. Men ska författaren hinna att skriva mellan arbetsdagarna som tycks fyllas med tung gängbrottslighet?

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22