ULTRAMARIN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Henrik Tandefelt
Bra Böcker 2004

Henrik Tandefelt är en fridsam deckarförfattare med ett ben i varsin genre – polisromanen och privatspanarromanen. Han kommer ursprungligen från Finland och bor nu i Sverige. I Ultramarin väver han de båda länderna (och några till) i en intressant och emellanåt, trots sitt sakta mak, riktigt spännande kriminalroman.

Huvudperson är Josef, känd och uppskattad fotograf med operasjungande moatjé. Han har också känningar inom polisen och blir involverad i ett vad man från början tror är ett gammalt dubbelmord som begåtts vid ett inbrott i Finland. Det visar sig saknas tre vackra målningar i guldram, åstadkomna av en rysk marinmålare på 1800-talet.

Jakten på målningarna och jakten på mördarna är kroken som Tandefelt hänger upp sin berättelse på. Men han berättar mycket mer. Man får efterhand veta rätt mycket om det ena mordoffret, en sträv och mycket gammal läkare, medan andra offrets identitet länge förblir okänd.

Under resans gång blir Josef bekant med udda men riktigt angenäma personligheter. Det här är definitivt en bok att trivas med och väl värd att ge de timmar det tar att läsa den.

BARBRO LINDBLAD  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22