TYSTNADEN

Jul 4th, 2018 | By | Category: 2018-07 juli, Recension

Omslag till TystnadenAv Dean Koontz
The silent corner, 2017
Översättning Sara Jonasson
Bokfabriken, 2018
ISBN 978-91-76298-31-2, inbunden, 411 sidor

Jag har läst ett antal av Dean Koontz spänningsromaner, ända sedan hans debutverk kom på svenska. Så eftersom jag visste ungefär vad som väntade, snabb action, tuffa tag, lättläst, och jag skulle på resa tog jag den nya, den första med ny huvudperson, specialagent Jane Hawk.

Jag fick vad jag väntade mig, snabbläst underhållning med en del kritik mot vårt alltmer uppkopplade samhälle.

Dean KoontzHuvudpersonen är tjänstledig från FBI, och hon har gått in i Tystnaden. Det är den del av världen där elektronisk övervakning inte fungerar; man betalar kontant, använder bara kontankortstelefoner och normalt bara en gång, bara datorer på bibliotek eller andra offentliga ställen och bara en gång på varje plats, dessutom köra bil utan gps.

Jane Hawks man begick självmord, något fullständigt oväntat. När hon börjar kolla mer finner hon att självmorden ökar dramatiskt i USA, och ökningen beror på att det är personer som inte varit deprimerade eller haft andra psykiska besvär. Tydligen blir hennes letande farligt för några för snart får hon en varning om att hon ska vara rädd om sonen. Men en tuff tjej och FBI-analytiker stoppas inte så, utan hon tar ledigt, säljer huset, och ser till att hon inte är spårbar, i alla fall inte så lätt.

Varför dessa självmord? Vilka ligger bakom? Kan de manipulera människor?

Boken är redovisningen av hur hon sakta närmar sig lösning och den slutar med en kraftig urladdning med många döda.

Men också på så sätt att det bäddar för uppföljare.

Jag tror inte på grundbulten i den här historien, inte så som den presenteras här, men visst finns i medierna en del vetenskapliga nyheter om hur människa och intelligenta maskiner kan interagera.

Däremot tror jag på hur svårt det är att leva i ena högindustrialiserat land utan att lämna digitala spår. Minns bara Cambridge Analytics.

Proffsig spänningsroman, thriller med den lilla människan mot den stora konspirationen. Inte precis fördjupad personskildring, men skulle lätt kunna bli en tv-serie.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22