TYSTAT VITTNE

Jul 1st, 2022 | By | Category: 2022-07 juli, Recension

Omslag till Tystat vittneAv Susie Steiner
Remain silent, 2020
Översättning Fredrika Spindler
Lind & Co, 2022
ISBN 978-91-8018-298-0, inbunden, 350 sidor

Susie Steiner har lovordats för sina två tidigare böcker i serien om kommissarien Manon Bradshaw. Den första heter Saknad förmodad död (2018) omskriven på DAST 2018 och den andra Person okänd (2019). Nu är det dags för Tystat vittne och Manon Bradshaw har blivit trött och sliten, hon och hennes Mark kämpar för att, som det står på omslaget redan, ”hålla näsan ovanför ytan i småbarnsföräldraträsket”. Hon tycks ändå ha kvar förmågan att arbeta som en skicklig kriminalare – även om hennes sätt att vräka ur sig en och annan giftighet på jobbet med fel personer närvarande antagligen kan vara en prövning för kolleger och chefer och därmed för henne själv.

Denna gång handlar det om att hon är på väg genom en park med sonen Ted tidigt en morgon och hon råkar få syn på en hängd man i ett träd. Denna man visar sig vara en litauisk så kallad gästarbetare vars livsvillkor är kriminellt eländiga. Den tristess som plågar Manon är tråkig förstås och rätt beklämmande läsning. Men när Manon väcks ur den tristessen så möter vi en kvinnlig polis som är beredd att anstränga sig för att försöka skapa någon form av rättvisa för de män som tycks vara skrämda till tystnad.

Författaren lyfter fram några av de litauiska männen, Matis, Lukas och Dimitri, ur den grå anonymitet som ofta brukar ligga som en smutsig filt runt de som omfattas av begreppet gästarbetare. De har hamnat där de är för att de vill arbeta ihop pengar och trodde att det var vettiga arbeten de skulle utföra när de kom till England. Men den illusionen försvinner snabbt när de tvingas leva utan sina pass och utan egentlig lön på fickan som ett slags nutida europeiska slavarbetare.

Manon och hennes kolleger, kanske främst Dave, försöker förstå vad dessa män utsatts för och vilka som är ansvariga för de brotten. Hon lyckas ordna så att Dave får åka med en socialarbetare och en vettig tolk till Litauen för att försöka begripa och höra sig för om vad deras familjer vet hur de har det. På hemmaplan finns otrevliga brittiska galenpannor som på nätet jagar gästarbetare som ”tar jobben för engelsmännen”, som det brukar heta. Hur farliga är sådana män när de ger sig ut på gatorna, frågar sig polisen. Och försöker göra något åt det. Susie Steiner lyckas få med stunder av livgivande humor mitt i allt elände, inga gapskratt, men som om hon låter Manon blinka till oss läsare att det går att få till lösningar kryddade av lite glädje.

BIRGITTA NEY

Susie Steiner

Susie Steiner. Foto Jonathan Ring

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22