TYSTA HJÄLTAR

Feb 4th, 2008 | By | Category: 2001-1, Recension

Av Graeme Stewart [pseud]
Silenit Heroes 1997
Översatt av Jan Malmsjö
Forum 2000

Elitstyrkan SAS skapades i Nordafrika under krigsåren 1939-45 och har sedan dess blivit en av världens mest spektakulära terroristmotståndare och satts in när saker och ting är ljusskygga. I denna bok berättas om hur antagningsprocessen går till (inget för veklingar och machokillar).

Politiskt sett är berättelsen om SAS verksamhet på Irland det kanske mest intressanta. Författarens åsikt om konflikten där tycks sammanfalla med åtminstone tidigare brittiska regeringars. I Ulster stred SAS mot IRA och båda dessa grupper hade “kamratskapet” som stark sammanhållande kraft. Lika goda kålsupare, på sätt och vis.

SAS är ett mycket hemligt gäng, fast ett par av soldaterna har under pseudonymer som Chris Ryan och McNab skrivit avslöjande om sina äventyr. De är inte älskade på regementet och lär inte längre få julkort därifrån. Enligt Graeme Stewart – som också är en pseudonym.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22