TYST OFFER, en John Mackenzie-deckare

May 5th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till Tyst offerAv Peter May
A Silent Death,
Översättning Åsa Brolin
Modernista, 2021
ISBN 9789178933563, inbunden, 320 sidor

John Mackenzie heter den skotske utredare som skickas från Glasgow till en dramatisk historia som utspelar sig i södra Spanien år 2020. Jack Cleland heter en efterlyst brittisk polismördare som råkar gripas av spansk polis och som borde kunna eskorteras tillbaka till UK nu. Christina Sanchez Pradell heter den polis som Cleland hotar till livet på grund av att hon var på plats när hans flickvän sköts av polisen. Dessutom finns det tysta offret, i romanens titel, Christinas moster Ana som varit dövblind hela sitt vuxna liv och som nu riskerar att hamna i centrum för Clelands hämndvilja. Dessutom finns förstås ett antal spanska poliser och Christinas familj, man och barn och en svåger som liksom hon är polis.

John Mackenzie tillhör kategorin mångkunniga kriminalare, som är svåra att samarbeta med och som ständigt lyckas hamna i krångligheter. Han skickas iväg på detta uppdrag under sin pågående eländiga skilsmässa. Hans sätt att tala rakt kunde säkert artbestämmas som att han lider av någon form av bokstavskombination – diplomatisk eller särskilt taktisk är han inte.

Peter May tycks vara en mycket produktiv författare och utan att hemfalla åt alltför mycket nostalgi kan jag försäkra att jag gillade hans Lewis-trilogi. Denna nya Tyst offer, kallas för en fristående kriminalroman men jag misstänker att John Mackenzies många talanger nog kommer till användning i flera romaner. Men jag hoppas ändå att Peter May hämtar andan lite inför nästa äventyr med John Mackenzie.

BIRGITTA NEY

Peter May

Peter May. Foto Geraint Lewis

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22