TYST HAV En bok i serien Oregonarkiven

Mar 7th, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till tyst havAv Clive Cussler med Jack du Brul
The silent sea, 2010
Översatt av Bo Samuelsson
Massolit, 2015
ISBN 978-91-87783-30-2, 344 sidor

Beskedet antyder att det ska ligga en enorm piratskatt i en djup brunn på ön och naturligtvis vill kapten Juan Cabrillo komma åt denna godbit. Men historien tar sina storpolitiska krokvägar där både den fascistiska militärjuntan i Argentina, lierad med Folkrepubliken Kina (jodå, sådana allianser kan inträffa i fiktionen), i hemlighet försöker öppna ett oljefält djupt under havet i Antarktis.

Jack du BrulClive CusslerSom alltid i en schysst äventyrsroman lever boken på sina kraftfulla personligheter där kapten Juan Cabrillo kanske är den kraftfullaste men där Man Hanley apellerar till läsaren på ett lite annorlunda sätt. Det riktigt märks att Cussler och du Brul haft roligt när de skrev den här berättelsen och det smittar av sig.

Dessutom finns det en rad väl utlagda villospår som man knappt hinner reagera över i all underhållande action som erbjuds.

Trots att detta är en av Cusslers mörkare berättelser där en del blod utgjuts får man ändå känslan av att alla på något vis är osårbara, lite som tecknade superhjältar. Med deras hjälp förs berättelsen oemotståndligt mot ett (nästan) happy end.

KARL HJELM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22