TYSKLAND TALAR

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Niclas Sennerteg
Historiska Media 2006

Propaganda av olika slag möter vi i snart sagt alla media. Förr i världen basunerades maktens budskap ur från predikstolarna, numera överöses vi genom radio och TV av sanningar och reklam där det börjar bli svårt att skilja det ena från det andra.

Verkligt högljudd politisk propaganda var något som svenska folket kunde höra via radio strax efter andra världskrigets utbrott – och då kom den inte från den inhemska regeringen utan från Nazityskland. Svenskar hade rekryterats av Goebbels propagandaministerium och började sprida nazisternas budskap genom en station som i folkmun kom att kallas Königsbergsradion.

Om denna station och dess medarbetare (och en hel del annat för den delen) har Niclas Sennerteg skrivit en informativ bok vars titel kommer från radiostationens anropssignal. Författaren har kommit över tidigare outnyttjat källmaterial och berättar om männen och kvinnorna som arbetade på stationen, om intriger och käpphästar som de två konkurrerande propagandaorganisationerna prackade på nyhetsuppläsarna. Mycket av vad som sades var rena lögner, men ibland mycket skickligt kamouflerade sådana.

Klockan nio på kvällen den 20 november 1939 var stationen första gången i etern och det tog inte slut ens i april 1945 då man dementerade Hitlers död. Först 7 maj erkände Königsbergradion att Tyskland var besegrat och lade ner sändningarna, som då skötts från Norge under en tid.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22