TYNGDLAGEN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Stephen Horn
Law of Gravity 2002
Översatt a v Lennart Olofsson
Norstedts 2004

Även i denna kriminalroman är intrigen ytterst väl spunnen till ett nät som faktiskt påbörjades redan för 50 år sedan då en ung kvinna av outgrundlig anledning föll ner från sin balkong och avled. Som sagt, 50 år senare, arbetar Philip Barker på det amerikanska justitiedepartementet där han får i uppdrag att tillsammans med en kvinnlig kollega försöka hitta en man som mystiskt bara försvunnit. Mannen heter Martin Green och är rådgivare till en senator. Allt pekar på att han kan vara spion, vilket både Barkley och hans medhjälpare, FBI-agenten Blair Turner, tycker verkar osannolikt. Men man hittar till slut Martin Green, död, i ett motellrum. Slutsatsen blev att han var spion.

Barkley är inte nöjd med fallet utan forskar ensam vidare och kommer efter ett tag i kontakt med en man som numera är pensionerad polis. Han är den polis som ledde undersökningarna vid kvinnan fall från balkongen för 50 år sedan. Han fick då order att lägga av med det fallet, som enligt hans överordna var helt klart – självmord. Punkt slut.

Polisen är Joseph McSorley, en polis som inte kan glömma ett fall han inte kunde lösa. Tillsammans bildar Barkley och McSorley ett radarpar som till slut ser till att lösa de bägge dödsfallen.

En mycket välskriven och intrigmässigt spännande och skicklig deckare, som både Margareta och jag rekommenderar varmt för läsning.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22