TWILIGHT Om jag kunde drömma

Feb 15th, 2011 | By | Category: 2011-2 februari, Recension

Omslag till Om jag kunde drömma 2006
Av Stephanie Meyer
Översatt av Carina Jansson
Inläst av  Mirja Turestedt (11 CD, cirka 14 tim)
Earbooks 2009

Twilight var en övergående hajp. Detta är första boken i den serie om fyra som startade alltsammans och fick Hollywood att intressera sig för historien om den unga skolflickan Bella som förälskar sig i vapyren Edward. Mest känd vampyr i litteraturhistorien är förstås greve Dracula och boken blev läst under de sippa tiderna kring förra sekelskiftet eftersom den osade erotik. Förhållandet mellan Bella och Edward är dock hur platoniskt och det hjälper inte att författaren låter huvudpersonen tråna och olja sig, de kommer inte längre än till en kall kyss. Utan tunga.

Stephanie MeyerDetta är en ungdomsbok som helt och hållet tror att den vänder sig till icke existerande collegeungdomar i USA. Där vet man, till skillnad mot Bella och Edward, hur man gör. Men okej, går man ner några år i åldrarna så är Om jag kunde drömma säkert både spännande och romantisk.

Och tydligen sponsrad av Tea Partyrörelsen där man tror att man måste vara gift för att hamna i sänghalmen. Här är kvinnor våp och killar farliga blodsugare – men åtminstone en av dem vet att lägga band på sig. Inget sex före äktenskapet här inte.

Knappt ens en dans eftersom Bella alltid gör sig illa och måste räddas av Edward, men slutbalen finns med och den gipsade damen valsas runt av sin hjälte, stående på hans fötter.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22