TWA FLIGHT 800 STÖRTAD

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Nelson DeMille
Night Fall 2004
Översatt av Micka Andersson
Wahlström & Widstrand 2005

TWA Flight 800 störtade utanför Long Island i Staten New York den 17 juli 1996. 230 människor omkom. Romanen TWA flight 800 är alltså baserade på en verklig tragisk händelse.

Fictionen är FBI-agenterna Kate Mayfields och John Coreys misstankar om att haveriutredningen inte har kommit fram till rätt slutsats angående orsaken till flygplansstörtningen. Det finns en videoband som kan ha dokumenterat olyckans förlopp och en jakt på videobandet rullar igång målmedvetet och utan återvändo som ett tåg tuffar ut från stationen. Ganska snart charmas läsaren av John Coreys pladder, simpla livsstil och hängivenhet för Kate Mayfield. Mr Corey har mål i mun och är av kalibern ärlig grannpojke som många skulle vilja hålla i handen när åskan går, utom FBI och CIA. Det strular till sig i Corey & Manfeilds privata undersökning och främst Corey, en damernas riddare, åker på reprimander av olika slag.

Corey söker upp vittnen till flygolyckan och intervjuar dem och det är underbar (skratt) läsning när han spelar idiot och för ett inre resonemang. Han är före detta New Yorkpolis. Agenter och poliser för ett inbördes ställningskrig och Corey balanserar skickligt sina olika id-kort i olika situationer.

Nelson DeMille bygger spänning som ilar från tårna till hårfästet. Trots det oundvikliga slutet som man fasar för, för det skymtar mellan raderna och går inte att blunda för, sträckläser man boken. En riktig nagelbitare!

HELENA SIGANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22