TVÅNGSTRÖJAN

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Aino Trosell
Prisma 2004

Trosells udda problemlösare Siv Dahlin – ”hemtjänstpersonal” i glesbygd i norra Dalarna – är en person man kan fundera över. Hennes naturliga nyfikenhet överskuggas ofta av snabbt dragna slutsatser, konspirationsteorier och när hon har en misstanke om något oegentligt är hon snart till konfrontation med anklagelser. Alltså ingen helt sympatisk person.

I Tvångströjan blandar hon sig i en historia som har med vådaskott under en älgjakt att göra. Skottet mot en ung pojke är dödande men Siv Dahlin gräver vidare i sin lite burdusa stil och finner passioner, ägarkänsla och kärlek som är så starka att de blir till boktitelns tvångströja. Aino Trosell är inte deckarförfattare i ordets egentliga och ursprungliga mening. Det hon skildrar bäst är underbetalda arbeten i miljöer där de inblandade blir slitna och förbannade, men ändå har möjlighet att visa glädje liksom vrede mot sådana som uppfattas som osolidariska. Eftersom Siv arbetar i hemtjänsten beskriver hon interiörer och dofter som biter sig fast.

Hur det gick med brottet? Jodå.

PETER STRÖM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22