TVÅ SOLDATER

May 3rd, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till Två soldaterAv Roslund & Hellström
Piratförlaget 2012
ISBN 97891, Inbunden, 686 sidor

Det är få som kan fylla nästan 700 sidor med ord som känns meningsfulla. Men Anders Roslund och Börge Hellström kan. Även om boken antagligen inte hade lidit av att kortas ner lite. De tar som alltid upp angelägna och brännande ämnen. Två soldater handlar om ungdomsbrottslighet och gängkriminalitet i en Stockholmsförort.

Två tonårsbröder har utvecklats till att bli mer och mer kriminella. Deras till synes enda mål är att med vilka medel som helst bli så berömda som möjligt, att hamna överst på listan över farliga brottslingar. Om det därför slutar med en cell i fängelset, vem bryr sig, de var ändå överst på listan.

Författarnas gamle och extremt ensamme polis Ewert Grens är tillbaka. Han blir chef över en polisgrupp som ska försöka få tag på en av bröderna och hans kumpaner, när de på ett våldsamt sätt rymmer från ett fängelse. Grens uppfyller många av de klichéer som svenska litterära deckare bär på, men han känns ändå märkligt levande.

Läsaren får omväxlande följa ungdomsgänget under deras liv i den fiktiva stockholmsförorten Råby, som ligger mellan Hallunda och Norsborg, och polisens jakt på dem. Brottslighet, kallblodigheten och bristen på empati är så påtaglig i gänget att det är mycket svårt att förstå. Författarna försöker förklara det ofattbara, men lämnar inga lösningar. Hela handlingen är egentligen en lång våldsam mördarjakt sedd ur olika perspektiv.

Det blir som alltid i Roslund & Hellströms böcker nervkittlande spännande, annars hade man inte stått ut med så många sidor. De säger att de i främsta hans är ute efter att underhålla, men nog får man sig en god portion samhällsproblematik också. Viktiga frågor som ställs, som i alla fall jag gick och grubblade på länge.

NISSE SCHERMAN

Roslund och Hellström

Roslund och Hellström. Foto Peter Knutson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22