Två kriminalromaner om Sigge Sommarlund

Aug 5th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Dödlig export

DÖDLIG EXPORT
en kriminalroman om Sigge Sommarlund
av Stig Ekström
Sivart förlag 2007

ALIENERAD
en kriminalroman om Sigge Sommarlund
av Stig Ekström
Sivart förlag 2009

Omslag till Alienerad

När man talar om böcker med unga läsare, 10–14 år gamla, säger de ofta att i en bra bok ska det hända saker hela tiden, inte finnas några långa miljö- eller personbeskrivningar. Dessa krav uppfyller Stig Ekströms böcker.

De återanvänder typiska inslag från de hårdkokta kioskdeckarna:
– I sin kamp mot brottslingarna motarbetas hjälten av sina överordnade.
– Det dricks mycket,  hos Ekström dock inte whisky utan kaffe, ideligen och i olika former , från kokkaffe till automatkaffe. Smaken kommenteras också.
– De goda personerna och hjälten drabbas ibland av skador, men de är inte allvarliga.
– Skurkarna stryker med en masse. Hur många liken är har jag inte räknat.
– Att skurkarna skadas, lemlästas och dödas är rätt åt dem.

Stig Ekström

I båda böckerna har brotten internationell anknytning. Dödlig export  handlar om mord för att man ska komma över njurar för transplantation. Övriga organ följer med på köpet. Alienerad behandlar flera brott, i första hand beskyddarverksamhet och knarkhandel. Som grädde på moset härjar en prickskytt, som tar lagen i egna händer, gör processen kort med skurkar.

Samtal kan ju ha flera funktioner, ge fakta, karaktärisera personerna, vara ett roande eller avspänt avbrott i en hetsig handling. Här blir dock dialogerna båda långa och stillastående. Det blir tröttsamt att efter de flesta repliker läsa “sa han, frågade Sigge”.

Personerna är schablonartat teckande, bland de värsta är en kvinnlig chef som är dominant och intrigant och en rik makthungrig pappa.

De här böckerna ger säkert både spänning och underhållning för  den som vill ha detta presenterat i en lättläst och lättsmält form. Den som har gosselynnet kvar kan se fram mot några timmars  kravlös avkoppling.

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22