TVÅ KÄRA OVÄNNER Churchill och de Gaulle

Apr 4th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till Två kära ovännerAv Knut Ståhlberg
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-301663-4, inbunden, 341 sidor

Omslaget visar parad vid triumfbågen i Paris, troligen den 11 november 1944, efter att staden befriats från tyskarna under andra världskriget. Längst fram går Winston Churchill och Charles de Gaulle och undviker att se på varandra, symboliskt för bokens titel.

Man känner igen en del i inlagan från Knut Ståhlbergs utomordentliga biografi om Charles de Gaulle från 2004 (de Gaulle – generalen som var Frankrike) , men här finns också en hel mängd nya uppgifter om det såta gamla paret. Winston och Charles var Knut Ståhlbergsynnerligen olika personligheter. Churchill kom ur den engelska överklassen, van att ta för sig av det som livet kunde erbjuda utan att alltid betala för det (”champagne ska vara torr, kall och gratis”) medan de Gaulle var en strikt, stram och nationalistisk militär. Ibland var de överens, ibland krockade deras åsikter och emellanåt var fiendskapen nära. Men ändå, som huvudpersonerna i ett gammalt äktenskap, lyckades de bevara respekten för varandra, till och med när andra makter (USA mestadels) försökte orsaka splittring.

Lite underligt kan man tycka, så här på avstånd. Båda var rigida personer som klarade av att kompromissa, man kan se dem som grälsjuka men grälen rörde detaljer, aldrig det övergripande målet – att krossa Hitlertyskland och återföra en form av frihet till de ockuperade nationerna.

Den 17 juni 1940, när Frankrike trampats under de tyska truppernas stövlar, reste de Gaulle till London där han sökte upp Churchill som dagen efter höll radiotalet där han talade om ”det brittiska folkets stoltaste stund” och samma dag lät de Gaulle tala i radio för att elda upp fransmännen med ord om den motståndsflamma som inte kunde få slockna. Ståhlberg menar att det var då som vänskapen mellan de två starkt jagfixerade männen började.

Men den vänskapen fick törnar. Britter och fransmän hade diametralt olika intressen inom flera områden och när den amerikanske presidenten Roosevelt kom in i bilden efter Pearl Harbour blev det inte lättare. Roosevelt hade inte mycket till övers för vare sig Frankrike eller de Gaulle. När USA ockuperade Nordafrika i november 1942 var det nära att amerikanska intressen övertalat Churchill att dumpa de Gaulle. När D-dagen kom blev det en ny konfrontation mellan de kära ovännerna och då var det nära att Churchill satt sin vapenbroder bakom galler. Men ändå höll vänskapen i sig, vilket märktes vid Tysklands kapitulation i Reims den 8 maj 1945.

Knut Ståhlberg föddes 1919 och har bott och arbetat som journalist i Paris under 65 år, bland annat som Sveriges Radios korrespondent i 20-talet år. Han är oerhört kunnig om fransk politik och historia. Boken om de två kära ovännerna är skriven med svensk energi, fransk esprit och elegans om en epok i Europas historia som kunde ha slutat mycket annorlunda om inte dessa två personer funnits i förgrunden.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22