TVÅ HÅL I HUVUDET

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av O’Neil De Noux
The Big Kiss 1990
Översatt av Kjell E. Genberg
MBF Förlag 2006

Nu introduceras en amerikansk snut från New Orleans, Dino LaStanza med way back sicilianska rötter. Det är tufft skrivet om tuffa tag, Ed McBain style. Tiden är före Katrina med sociala olikheter i kvarter, språk och kulturer. LaStanza kommer från det 6:e distriktet och har fångat mördaren Sprättaren. De nya kollegerna på mordroteln är alla av hårt virke. LaStanza platsar.

Det finns ett talesätt på roteln, bara man inte säger att det är en lugn dag, inträffar inga mord, dråp, självmord, rånmord, misshandel och barnarov. De brottsfria dagarna är nämligen ovanliga. Det är trettio fyrtio grader hett. Snutarna jobbar massor av timmar av dygnet för att fånga buset och förpassa dem till elektriska stolen, mest av dem arbetar Dino LaStanza, son till en snut, bror till en död snut. Det är bra. Dino dricker kaffe. Dino pippar sin prinsessa. Kamraterna tuggar tobak och dricker kaffe och talar fitta.

Spaningsmord blir det när ett lik hittas med två skott i huvudet och det hittas ett liknande lik och ännu ett liknande. Ett villospår genomskådas av Dino och Dino fortsätter på banan oavbrutet. Dino LaStanza tappar kontrollen när han är utarbetad. Hans kolleger ser det som en tillgång. Själv blir jag iskallt överraskad över vad Dino gör med busen i den allra sista fasen av jakten. Det kommer du också att bli!

Det blir en attraktiv rytm i berättandet, småningom. Vartannat kapitel består av skönheter; deras beteenden, intimaste utseende, lite småprat och samlagsställningar. Vartannat handlar om odjuren; deras uttalade våta drömmar, handlingskraft, bilspaningar, hur de har makten på olika sätt över andra genom att äga strippklubbar, vara mafiosobossar eller bära polisbricka och en magnumpuffra runt ankeln.

Mycket skall berättas i den här romanen. Jag tycker att den är för kort, 316 sidor, eller om den är aningen för vidlyftig. Det Cosa Nostra-farliga borde ha utvecklats mer. Dinos romans med överklassdottern kunde ha fått mer utvidgningar genom effekter i det sociala livet. Vad hände med gammelhoran i träsket? Och hur har kollegasnuten det hemma, han som dreglar över kvinnors könsdelar så att man inte begriper hur han alls kan funka i jobbet? MEN – allt det kan klargöras i en fortsatt serie om killarna och en tjej snut på mordroteln.

Två hål i huvudet kryper på en. Riktigt cool hade den blivit om inte massor av korrekturfel stökat till läsningen.

SIGRID ANDERS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22