TUTANKHAMUN

Nov 30th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Tutankhamun

Av Nick Drake
Tutankhamun 2009
Översatt av Peter Samuelsson
Albert Bonniers 2009

Den unge Tutankhamun var egyptisk farao under en kort tid, son till monoteisten Akhenaton och under sin regeringstid beroende av  rådgivaren Ay och generalen Horemheb. Hans grav hittades av Howard Carter 1922 vilket orsakade sensation och gjorde den unge mannen mest känd av alla egyptier någonsin.

Här har han blivit något av en huvudperson i den engelske deckarförfattaren Nick Drakes andra bok i en trilogi.

Nick Drake

Tutankhamuns far Akhenaton påtvingade egyptierna tron på solguden Aton som den ende guden och flyttade huvudstaden från Thebe till Akhetaten som han byggde upp från grunden. Detta mötte starkt motstånd från prästerskapet som dyrkade guden Amun och faraon störtades, hans tro förkastades och den nya huvudstaden övergavs.

Romanen Tutankhamun fortsätter efter Nefertiti och detektiv också i denna är Rahotep, kriminalaren i polisen (medjay) som nu hunnit bli medelålders och i en intrigant, korrumperad miljö fastnat i sitt arbete utan möjlighet till befordran. Ett antal brutala mord som tycks ockulta och dessutom innehåller hot mot Tutankhamun ger Rahotep en ny chans att visa sig på styva linan och få träffa de viktigaste personen i hovet, inklusive faraoner själv, hans unga hustru och halvsyster Ankhesenamun. Liksom andra av det rika Egyptens inflytelserika människor.

Drake har med utgångspunkt från den senaste forskningen åstadkommit ett story som är både spännande och exotisk. Lite påminner den om finske Mika Waltaris Sinhue Egyptiern, men det gör å andra sidan de flesta skildringar av det antika Egypten.

KARL HJELM

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22