TUSENSKÖNOR

Sep 2nd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till TusenskönorAv Kristina Ohlsson
Piratförlaget 2010

Fredrika Bergman (civilanställd polisjurist), Peder Rydh (rotelns buffel), Alex Recht (deras kommissarie) och de övriga i den inte längre så homogena polisgruppen från debutboken Askungar utreder ett fall med en präst i Stockholm som tycks ha tagit livet av sin hustru och sedan begått självmord. Motivet tycks vara att ena dottern dött av en överdos. Ett till synes lätt fall, som emellertid utvecklas till något mer komplicerat. Det visar sig att prästen, som i många år engagerat sig i flyktingfrågor och gömt flyktingar, tillsammans med hustrun har fler döttrar som tycks ha försvunnit. Det kyrkliga perspektivet är intressant med tanke på hur mycket kyrkan har engagerat sig i flyktingproblematiken. Tyvärr glider författaren ganska lätt förbi detta ämne.

Kristina OhlssonKristina Ohlsson, skånska från Kristianstad, ger polisarbetet en lite annorlunda vinkling genom att fokusera på dess juridiska och akademiska aspekter men hejdar sig lite då och då för att lägga allt större vikt vid särskilt de utredande personernas  personliga livsvillkor.

Nå, en invandrare hittas trafikdödad i en förort till Stockholm och frågan är om det handlar om smitning eller något ännu värre. Samtidigt blir en kvinna i thailändska Bangkok fast för narkotikasmuggling. Samband? Kommissarie Recht och hans team rotar sig fram mellan blindskären mot en lösning som dock verkar lite lättköpt 70-talspsykologi. Men vägen dit är skickligt beskriven av Ohlsson som vet hur man håller spänningen uppe och låter läsaren gissa – ofta fel – fram till de sista sidorna.

INGER STRANDBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22