TURKANARAPPORTEN

Aug 31st, 2012 | By | Category: 2012-08 aug, Recension

Omslag till TurkanarapportenAv Christian Unge
Christian Unge Production 2012
ISBN 9789163703829, häftad, 413 sidor

Författaren har arbetat på uppdrag av Läkare Utan Gränser i Afrika. Det märks alldeles tydligt i Turkanarapporten. Den tar avspark i Afrika med läkaren Martin Roeykens på uppdrag. Hans liv är inte helt normalt eller helt under hans egen kontroll. Han blir förälskad i antropologen Nadine Zaoui som försvinner oförklarligt och spårlöst. Martin blir besatt av jakten på henne.

Så småningom uppdagas det att det finns en medicinsk gåta som någon eller några försöker dölja. Martins sökande och Nadines forskning rör upp damm som de inte kan inse konsekvenserna av. Mäktiga krafter försöker tysta dem.

Jakten för dem till flera länder men främst är det Kenya och Paris som är skådeplatsen för denna internationella thriller. En bok som är debuten för läkaren Christian Unge, och det är en ovanligt skicklig sådan. Bok nummer två Kongospår lär redan ligga färdig.

Unge beskriver både Afrika och Paris så att man riktigt känner in sig i miljöerna. Det märks att han har varit på de platser som han beskriver. Som läsare blir det nästan verkligheten man befinner sig i. Och naturligtvis lägger han emellanåt fokus på läkararbetet. Då blir det ofta blodigt, kladdigt och lite läskigt för en lekman. Men fortfarande finns det en realism i allt som boken behandlar.

Ett större förlag än hans eget hade säkert använt rödpennan lite här och var för att korta ned boken. Och det hade den inte mått dåligt av. Att överskottet på försäljningen oavkortat går till Läkare Utan Gränser är inte förvånande när man uppfattar det engagemang som författaren visar upp.

NISSE SCHERMAN

Christian Unge

Christian Unge. Foto Dan Lepp

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22