TUPPEN GAL TIDIGT PÅ TORSDAG

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Berndt Andersson
Bonniers 2004

Värmlänningen Andersson fortsätter att skriva thrillers som utspelas under andra världskriget. År 2000 kom Hönsen värper små ägg i år och årets titel är en ny vandring in i hönshuset. Sveriges överbefälhavare skall på regeringens order bygga upp en spionorganisation i Baltikum och skickar dit Lene Sørensen. en agent som importerats från Norges motståndsrörelse. Hon skall med hjälp av ett litauiskt ordenssällskap skaffa folk och informationer. Om det är någon som känner igen temat är det inte så underligt. Boken bygger på verkliga händelser, som egentligen inte är alltför smickrande för Sverige.

Men Andersson håller sig för god för att bara skildra ett händelseförlopp. Han förvandlar berättelsen till en nyanserad historia om gott och ont mitt bland all krigföring mellan partisaner och nazister. Trots att försöken till organisering förstörs av krigets kaos och vid sidan av konfrontationerna betyder det inte att Lene har utrustning som kunde ha hittats på av Q.

Författaren är detaljrik när det gäller vapenslag och maskinell utrustning, men det bästa är nog att han lyckats väl med att skildra personerna. Man blir delaktig i deras väl och ve som inte är alltför vanligt i thrillergenren.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22