TUNNELSEENDE

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Recension

av Sara Paretsky
Tunnel vision 1994
Översatt av Rebecca Alsberg
Wahlström & Widstrand 1995

Den kvinnliga privatdetektiven V I warshawski har vi nu fått möta i en rad böcker och uppdrag. Sara Paretsky skriver väl och lyckas komplicera verkligheten så att den känns just så osäker som verkligheten är. Här finns ett moraliskt dilemma: när skall man kalla på myndigheternas hjälp, och när skall man försöka hjälpa vid sidan av myndigheterna. De möjliga svaren finns i berättelsen som har två drivfjädrar: en politisk finansskandal och en hemlös mor med tre barn på rymmen från en våldsam make. Och givetvis möts de här världarna, och, eftersom det är en deckare, med ett mord som centrum.

Sara Paretsky lyckas variera sina intriger och miljöer, även om jag inte ser att huvudpersonen blir särskilt annorlunda mellan böckerna. Det är förstås en fördel för den läsare som är ute just efter detta igenkännande, men jag saknar en utveckling. Det hade kunnat göra böckerna ännu bättre. För visst är Sara Paretsky med i toppskiktet bland deckarförfattarna.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22