TUMMELISA ELLER DEN ANDRA VILDMARKEN

Jan 23rd, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Recension

Omslag till TummelisaAv Matilda Ruta
Kolik förlag 2011
ISBN 9789186509101,125 sidor

Matilda Ruta skrev denna historia som ett examensarbete på Konstfack 2009. Istället för att göra hjältinnan i H C Andersens klassiska saga från 1835 till den svaga och utsatta flicka hon
ursprungligen var har Ruta gjort Timmelisa till något av en modern feminist som vägrar finna sig i sin offerroll. Hon dödar grodan som bestämt sig för att gifta sig med henne. Hon bygger ett eget hus och jagar sin egen mat. När hon nästan fryser ihjäl under vintern och räddas av en mullvad blir hon så rädd att hennes offerroll ska återupprättas att hon dödar mullvaden också.

Matilda RutaNär jag läste denna seriebok slogs jag ständigt över att grottfolk måste ha resonerat på liknande sätt som Tummelisa när de börjat lära sig bemästra naturen. När de med våld slutade låta naturens nycker bestämma över en måste de slagits av en enorm osäkerhet och ett allt större behov av att kontrollera sin omgivning. Att priset för frihet är rädslan att bli av med den. Att priset för självständighet är att tvingas fatta egna beslut och stå för dem. Att priset för makt är en skräck för dem med mer makt än en själv.

Tummelisa är en fängslande serie och mycket speciellt ritad och berättad. Helt klart värdigt ett examensarbete för konstfack, trots att det idag efter en viss fejkad psykattack gjorts till närmast ett skällsord. Tummelisa är en blandning mellan saga, avhandling och politiskt manifest. Ett lyckat sådant.

JOHANNES GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22