TSARENS KRONA

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Clive Cussler och Paul Kemprecos
Fire Ice 2002
Översatt av Ove Fransson
B. Wahlströms 2004

Clive Cussler hittar inte bara gamla vrak på havets botten, han hittar också på händelserika berättelser med spänning i botten. Här handlar det om en rik ryss med anknytning till hav som tänkt sig att han skulle passa till att bli den nye envåldshärskaren – tsaren – när han lyckats avsätta det bräckliga ryska parlamentet. Han säger sig ju trots allt vara släkt med ätten Romanov.

Han har fått nys om var han ska hitta Ivan den förskräckliges gamla kejsarkrona och ser egentligen bara ett bekymmer i fjärran. Amerika skulle opponera sig alldeles förskräckligt och därför avser han att använda deras egen taktik mot dem – orsaka en kris så att de får annat att tänka på. Och han vet vad som skulle kunna användas: all metanhydrat som ligger i fickor på havsbottnen längs USA:s östkust. Ämnen liknar snö, men är brännhet, och om det detonerar skulle jättelika skalv uppstå och tsunamis rulla in över land.

Men på Nationella byrån för undervattens- och marinarbeten, NUMA, har Kurt Austin fått information om vad ryssen har på gång. Världen – alltså USA måste räddas.

Det luktar Hollywood och Schwarzenegger lång väg. Fast upplägget kan mycket väl vara trovärdigt (jag är varken havsforskare eller geolog) eftersom Cussler nästan är mer hemmastadd på vad som finns i havet än det man kan se på land. Spännande är det emellertid, fast i nästa vecka kommer jag inte att minnas mer än att metanhydrat existerar.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22