TSAR PUTIN Myter, makt och despotism

Aug 26th, 2012 | By | Category: 2012-08 aug, Recension

Omslag till Tsar PutinAv Anna Arutunyan
The Putin Mystique. Feodalism, Corruption and God in Russian Society 2012
Översatt av Stefan Lindgren
Ordfront 2012
ISBN 978-91-7037-660-3, 312 sid

För någon vecka sedan dömdes de tre kvinnorna i punkorkestern Pussy Riot till två års fängelse för att i Frälsarkatedralen i Moskva framfört en sång där de bett jungfru Maria att befria Ryssland från Putin. Anklagelsen gick ut på att trion smädat Gud och patriarken som är den ryska ortodoxa kyrkans högste ledare. I viss mån också Putin, som fått utstå mycken kritik för att ha riggat det val som senast gjorde honom till nationens nye tsar.

Anna ArutunyanRyskfödda Anna Arutunyan (utbildad i USA men återflyttad till Moskva) försöker i Tsar Putin förklara varför det tycks vara så hopplöst för Ryssland att bli den demokrati som skymtade vid horisonten efter Jeltsins tillträde 1991.

Förklaringen enligt Arutunian tycks vara att de politiska strukturer som styrt detta samhälle sedan Ivan den förskräckliges 1500-tal i grund och botten är ett feodalt system som är mycket svårt att rubba. Efter några år då det såg ut att förändras har nu kräftgången satt fart. Putin är bara högsta hönset i den oligarkiska ordning som alla regimens medlöpare egentligen vill behålla. Folket har – alla symboliska val till trots – ingenting att säga till om. Tuppen på gödselhögen är den som bestämmer, den som gal högst och är felfri, och han äger sina höns. Han styr sina undersåtars lekamliga liv precis som kyrkans patriark styr det andliga.

Så har det varit och så tycks det förbli.

Anna Arutunyan försöker få oss att förstå varför det blivit så genom att berätta sin historia om det stora landet i öster. Jag är inte tvärsäker på att hon lyckas till hundra procent, kanske beroende på att boken, trots det fascinerande ämnet, inte är så lätt att läsa. Ibland finner man att något som först verkar vara fakta egentligen är författarens egna antaganden och uppgifter från obekräftade källor.

På nätet har Aratunyuan kallats Putinkramare (ibland värre än så) men läser man hennes bok med lite eftertanke finner man att det inte stämmer helt. Dock kan man hålla med om att Putin inte är en ny Stalin (ännu i alla fall) och att han i början av sin tid vid makten gjorde gott för nationen. Bilden har sedan dess förändrats, nu ser man skymten av ondska bakom det som marknadsförs som gott. Landet är korrumperat, lag och ordning verkar finnas enbart på papperet och det embryo av demokrati som stack upp näsan ur kommunismens träsk för tjugo år sedan är på väg att knuffas tillbaka. Och allt ska vara den ryska folksjälens fel …?

Kanske. Vad vet jag, och vad vet Anna Arutunyan?

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22