TRUBBEL

Jul 24th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till TrubbeAv Lee Child
Bad Luck and Trouble 2007
Översättning Anders Bellis
Damm 2009

Jag har inte läst något av Lee Child tidigare, och därför inte heller träffat hans tuffe actionhjälte Jack Reacher. Jag tror inte att jag beklagar det särskilt djupt.

Huvudpersonen är fd militärpolis, chef för ett speciellt utredningsteam. Nu gör han inget alls, driver omkring utan moderna hjälpmedel som dator, mobiltelefon och körkort. Men han har ett bankkonto och ett bankomatkort. Och det är via ett kontoutdrag han kontaktas av en tidigare medlem i utredningsgruppen.

Denna, och ett par till sofistikerade matematiska kommunikationer, är det mest udda och roligaste med historien. Den handlar i övrigt om att en av gruppens medlemmar har hittats död under egenartade omständigheter, och de flesta andra (alla nu civilister) inte nåbara.

Jack och den andra medlemmen som kontaktat honom. Bakgrunden är oegentligheter hos en nystartad avancerad vapentillverkare.

Boken handlar alltså om utredningen, både vad som hänt kamraterna och vad som ligger bakom. Trots allt tal om denna speciella utredningsgrupps fantastiska kompetens så framgår deet inte riktigt av berättelsen: då handlar det mer om kunskaper i närstrid och andras datorkompetens. Och kontakter med högt uppsatta inom Pentagon.

Eftersom detta är en underhållningsroman så löser förstås våra hjältar allting. Det är mycket action, det är skrivet på ett normalt snabbflytande sätt för amerikansk pangpanglitteratur, och det är inte mycket reflektion över hur människor är. Och det är, vilket jag ogillar, mycket onödigt våld. Trots att våra hjältar är på det godas sida beter de sig mer som privata hämnare, även när det inte är nödvändigt ens för berättelsen.

Kanske är de övriga Jack Reacher-böckerna annorlunda…

LEIF-RUNE STRANDELL

Lett Child. Foto Sigrid Estrada

Lee Child. Foto Sigrid Estrada

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22