TRO DINA ÖGON

Aug 24th, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag till Tro dina ögonAv Linwood Barclay
Trust your eyes 2012
Översättning Elisabeth Fredholm
Kabusa böcker 2013
ISBN 978-91-7355-326-1, inb, 407 sid

Barclay är inte jättekänd i Sverige som thrillerförfattare, men vi måste tydligen vara tillräckligt många som gillar honom för förlaget ger nu ut den femte boken. Och den är också spännande, och tankeväckande, men jag är inte lika förtjust som i ett par av de tidigare.

Han har ingen återkommande huvudperson, men en del återkommande teman, främst att huvudpersonen är en alldeles vanlig man som hamnar i en ovanlig situation. Här är det storebror som kommer hem från sitt jobb som illustratör för att reda upp efter faderns död. Mamma är död sedan länge, men lillebror bor kvar.

Lillebror har en diagnos och regelbunden kontakt med psykiater, som säger att det är en form av schizofreni. Han hör röster i huvudet, mest expresident Clinton. Och denne är hans kontakt med CIA. Lillebror är besatt av kartor och arbetar åt CIA, säger han, med att memorera alla städer i världen, gata för gata, för när katastrofen inträffar och alla digitala kartor försvinner så är enda reserven det som han har i huvudet.

Ett företag håller på att, likt Google, fotografera alla gator i världen så att man via internet kan se hur det ser ut på en given adress. Lillebror kollar in, kommer ihåg. Ibland får han se händelser, en bilkrock där en bilist smiter, men storebror vill inte kontakta polisen. Och så ser han i ett  fönster i New York något som måste vara ett mord där någon får en  plastpåse över huvudet och kvävs.

Något måste göras. Storebror har ändå ett ärende till New York och lovar att gå till adressen och kolla. Det skulle han inte gjort. För visst var det mord, med politisk bakgrund, där folk som är vana att “reda upp” olämpliga situationer har gått in.

Läsaren vet redan mer än huvudpersonen, och följer också hyrd mördare och fixare. Så mest en thriller, men där finns också ett par gåtor som får  sina lösningar på slutet.

Spännande alltså. Det tankeväckande är beskrivningen av hur en familj kan agera när en medlem har ett så udda handikapp. Lite  Rain Man över beskrivningen av hur bröderna finner varandra.

LEIF-RUNE STRANDELL

Linwood Barclay

Linwood Barclay. Foto Michael Rafelson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22