TRETTON TIMMAR

Jun 2nd, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till Tretton timmarAv Deon Meyer
Thirteen hours  2010
Översättare Mia Gahne
Weylers förlag 2011
ISBN 9185849472, 449 sidor

Tretton timmar är Deon Meyers andra bok om kriminalinspektören Bennie Griessel vid polisen i Kapstaden. Den första, Devils Peak, fick Svenska Deckarakademiens pris för bästa utländska kriminalroman 2010.

Bennie Griessel skulle lätt ha kunnat fastna i vedertagna schabloner, han och hustrun har flyttat isär och de båda barnen bor inte hos honom. Och han är,  eller har åtminstone varit, gravt alkoholiserad. Men Meyer tecknar en bred bild av Griessel och använder hans tillkortakommanden för att driva berättelsen framåt på ett sätt som gör att det lyfter från schablonerna och blir intressant. Inte för att det behövs, även om boken kanske − framförallt i början − är full av referenser till sydafrikanska seder och platser som inte ger så mycket för den oinvigde och till och med lämnar någon akronym oförklarad, finns det ett oerhört starkt driv i berättelsen.

Allt utspelas, som titeln anger, inom tretton timmar, med början tidigt på morgonen. Med en kapitelindelning som avgränsar klockslag förs berättelsen framåt i ett accelererande tempo och man vill verkligen inte lägga boken ifrån sig förrän man fått hela mysteriet utrett och alla samband klarlagda. Då har Bennie Griessel såväl överlevt en kula i hjärttrakten som blivit befordrad till kommissarie, allt inom de tretton timmar som hinner passera i denna mycket läsvärda polisroman.

ULF BROBERG

Deon Meyer

Deon Meyer. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22