TRETTON DAGAR

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Clive Ponting
Thirteen days 2002
Översatt av Hans O. Sjöström
Prisma 2003

Detta är en tung (bokstavligen) beskrivning av de orsaker som ledde fram till första världskrigets utbrott. Docenten Pointing ansluter sig inte till tidigare analyser av att Europa genom ett antal händelser bakåt i tiden överhettades till dess kokpunkten uppnåddes sommaren 1914. Han anser i stället att kriget uppkom uteslutande till följd av situationen på Balkan, som redan upplevt två krig 1912 och 1913, och att de skyldigaste nationerna är Serbien, Ryssland och Österrike-Ungern.

På 400 sidor utvecklar han sin åsikt och ger exempel på fruktansvärda enskilda händelser som sammantaget urartar till krig. Intressant – och så vitt jag kan bedöma – riktigt trovärdigt. Fast trovärdigheten brukar vara hög även i andra fall där författare har en stor hög fakta att gräva ur. Man kan aldrig så noga veta eftersom det är svårt att känna till i vilken del av högen det inte grävts.

Boken är emellertid välskriven och berättelsen om Svarta handens (Princip och de överiga som var redskap) mord på tronarvingen i Sarajevo är en utmärkt återblick på politikens innersta väsen – viljan att göra vad som helst för att nå ett mål.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22