TRETTIO DAGARS MÖRKER

Sep 2nd, 2021 | By | Category: 2021-09 sep, Recension

Omslag till trettio dagars mörkerAv Jenny Lund Madsen
Tredive dagers mörke, 2021
Översättning Sabina Söderlund
Modernista, 2021
ISBN 978-91-8023-090-2, inbunden, 349 sidor

Vad är en deckare? Vad är en roman? Här är huvudpersonen en ensamstående kvinnlig, lätt alkoholiserad, författare av smal ”finlitteratur” och föraktar alla de storsäljande deckarförfattarna som mer ser till pengar än till litteraturens viktiga roll.

Men när Hannah, motvilligt, infunnit sig på Köpenhamns bokmässa ser hon att mitt emot hennes förlags monter låter sig ett av hennes hatobjekt intervjuas. Det blir tumult när känslorna rinner över och det slutar med att hon säger sig kunna skriva en deckare på trettio dagar.

Naturligtvis ångrar hon sig genast, hon har haft svårt med skrivandet länge. Men hennes förläggare ser till att hon ska få ostörd skrivro i en liten fiskeby på Island där han känner en äldre dam.

Hannah får svårt att börja skriva, men så hittas en ung man död. Hon anar att det inte är en enkel olycka för varför skulle en person som avskyr vatten och hav drunkna? Så då börjar både ett privatspanararbete, vilket inte alltid uppskattas av ortens enda polis, och ett manus där hon friskt diktar om det verkliga skeendet. True crime i realtid men anonymiserat.

Tro nu inte att detta är en vanlig privatspanardeckare. Det är minst lika mycket en roman om hur en vilsen människa sakta börjar iaktta sig själv och förändras.

Här har vi alltså en relationsroman, polisroman och deckare i ett, väl skriven, så bra att den utsågs av Danska Kriminalakademin till årets bästa danska kriminalroman. Detta är hennes deckardebut men har en bakgrund som manusförfattare till film och tv.

Har inte läst alla konkurrenterna, men har inga invändningar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jenny Lund Madsen

Jenny Lund Madsen. Foto Laerke Posselt

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22