TREDJE RIKETS MYTER

Nov 6th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till Tredje rikets myterAv Peter Olausson
Forum 2011
ISBN 978-91-37-13611-0, 438 sid

Peter Olausson har tidigare kommit ut med ett par böcker om faktoider (av faktum och oid, “något som liknar”), felaktiga föreställningar som hålls för sanna. Det händer att faktoider vandrar vidare till olika medier, till och med till vetenskapliga skrifter. Nu har han kommit med Tredje Rikets myter där han penetrerar Nazitysklands mytologier och lögnaktigheter som i vissa fall kommit att betraktas som fakta.

Olausson har haft en outsinlig brunn att hämta ur. Det finns mängder av material om Hitler och nazismen i skrift, film, TV-program och på nätet. Han har dessutom plockat ur sina egna böcker Faktoider (2008) och Fler faktoider (2009). Hans researcharbete är beundransvärt, enbart som arbetsinsats.

Ett av de märkligaste påhitten var att den ariska rasen uppstod för 228 000 år sedan, en tid när jorden hade tre solar och befolkades av dvärgar och jättar. Karl Maria Wiligut författade en världshistoria som började då, en skrift som imponerade så mycket på Henrich Himmler, chef för Gestapo, att han utsåg Wiligut till chef för en fornhistorisk avdelning inom SS.

Judarna utsågs till representanter för allt ont i världen av en politisk åskådning som enligt författaren var ond ”på ett närmast metafysiskt sätt”.

De nordiska folken (arierna) var predestinerade att styra jorden. Enligt Alfred Rosenberg (som hängdes efter Nürnbergprocesserna) var Jesus arier som dödades av judarna – romarna får ursäkta – och att kristendomen därför måste anses vara en arisk religion. SS skapade en organisation kallad Forschungsgemeinschaft Deutsches Ahnenerbe e.V. som skulle jaga efter de germanska folkens ursprung. De sökte i både Tibet och Bohuslän.

Olausson biter över mycket men lyckas hålla tuggan i styr. Man kan konstatera att i ett land med mängder av dugliga vetenskapsmän kom dumheten att florera under de tolv år det tusenåriga riket existerade.

Intressant är också avsnitten om de undervapen (Wunderwaffen) som skulle få alla nazitysklands fiender på fall. Några av dem kom i bruk och åtminstone ett, V2, kom att tack vare Wernher von Braun föra mänskligheten ut i rymden. Men det var först sedan von Braun skuddat Tysklands jord av sina fötter och hamnat i USA.

Olaussons bok tillför mycket ny kunskap, avslöjar tidigare ”sanna” saker som strunt och är dessutom rolig på ett stramt sätt.

KJELL E. GENBERG

Peter Olausson

Peter Olausson. Foto Emilie Asplund

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22