TRE TIMMAR

Jul 28th, 2018 | By | Category: 2018-07 juli, Recension

Omslag till Tre timmarAv Roslund
Piratförlaget, 2018
ISBN 9789164205254, Inbunden, 461 sidor

Börge Hellström är saknad. Kanske mest av sin skrivarkompis Anders Roslund. De har varit ett mycket framgångsrikt radarpar i många år, även om Anders också har givit ut böcker tillsammans med Stefan Thunberg. Deras böcker om polisen Ewert Grens har fått stor internationell uppmärksamhet, allra mest för de romaner där infiltratören Piet Hoffmann har medverkat.

De två första i den serien är Tre sekunder (som får en spännande Hollywoodpremiär i höst) och Tre minuter. Årets bok ska följas av en fjärde del. Det är både lätt och svårt att gissa titeln; Tre dagar, dygn, veckor, månader, år, generationer?

Som i böckerna med Hellström är principen hälften fiktion och hälften sanning. Det har alltid givit dessa böcker en realistisk prägel utan att därför förlora i underhållningsvärde eller spänning. Det är rysligt skickligt konstruerat gång efter annan. Så även denna gång. Temat är flyktingsmuggling av den värsta sorten, där människor blir handelsvaror vars liv inte är värt ett ruttet lingon. Det är inte ett ovanligt ämne inom denna genre, men här blir det både äckligt och realistiskt.

Piet Hoffman har dragit sig tillbaka. Han vill njuta av ett liv med fru och sina barn. De har haft tillräckligt med problem och umbäranden under åren. Men Ewert Grens lyckas med konststycket att skicka ut Piet på ännu ett infiltrationsuppdrag. Ett farligt sådant, och det blir naturligtvis extra dramatiskt.

Anders Roslund är skicklig på att trissa upp spänningen till ett andlöst stadium och därefter avsluta med ett halsbrytande crescendo. Man kan hitta mindre invändningar mot språket, men det försvinner när man som läsare hastar vidare för att få reda på: Hur ska det gå? Hur ska det sluta?

Sekundboken och minutboken var båda exceptionella framgångar, och den här ligger inte långt efter. Den skapar ett behov. Ett behov av den fjärde delen.

NISSE SCHERMAN

Tillsammans med Börge Hellström (1957–2017) skrev Anders Roslund böckerna Tre sekunder och Tre minuter och har nu på egen hand författat Tre timmar, en roman med de gamla bekantingarna kriminalkommissarien Ewert Grens och skummisen Piet Hoffman i ledande roller.

Allt börjar med att Ewert Grens kallas till ett av Stockholms bårhus där man hittar ett lik för mycket, något som borde vara möjligt. Ytterligare en död person dyker upp och via detta lik leds polisen till en låst container i Värtahamnen där man finner 67 döda kroppar.

Kopplingen till Piet Hoffman visar sig vara ett fingeravtryck på en sofistikerad mobiltelefon, insydd i fodret på en jacka. Detta kräver sin förklaring och Grens söker och finner Hoffman i Västafrika där han arbetar med att skydda de konvojer som fraktar förnödenheter till svältande flyktingar.
Här blir romanen gripande. Roslund berättar om dessa flyktingar som betalar stora summor pengar till ligor som lovar föra dem till paradisen i norra Europa. Allt de får visar sig ofta vara en plats i en båt eller på en flotte som knappt är sjövärdig för att till sist kanske kvävas i en till brädden fylld container utan mat eller vatten.

Spänningen – för detta är verkligen en spänningsroman – eskalerar efter att Grens lyckas övertala Hoffman att infiltrera en sådan flyktingliga. Titeln Tre timmar kommer sig av att denna korta tid kan vara skillnaden mellan liv och död.

BJÖRN ENMAN

Anders Roslund

Anders Roslund. Foto Emil Eiman-Roslund

 

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22