TRE RÖDA NÄCKROSOR

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Malin Lindqvist
Pirat 2005

Elin Lindqvist har tydligen ärvt skrivartalang från både fader Herman och moder Birgitta. Hennes debutroman Tokyo natt från 2002 var en gripande actionhistoria och även i denna roman – som också utspelas i Japan – skriver hon om människor som inte lyckas ta ansvar för sitt liv.

Japanska Yukis tillvaro förändras liv när en tyfon krossar hennes fasta punkter. Det enda hon kan tänka sig är flykt och likadant har det blivit för romanens andre huvudperson Jack som förlorar sin flickvän Klara i Vietnam. Världen tycks bestå av krig och ändlösa strömmar av flyktingar. Huvudpersonerna har drag av människorna som Kerouac beskrev för flera decennier sedan, medan Lindqvist dessutom komponerar med dofter och en annorlunda stämning.

Det är faktiskt svårt att fatta vad Lindqvist har haft för avsikt med sin roman. Varken Yuki eller Jack verkar vara värst intresserade av den värld de befinner sig i. Nu tycks en katastrof bli en andra möjlighet, men världen består i är inte helt säkert.

Ändå hade jag nöje av boken. Man behöver inte begripa allt, det går att njuta av formuleringar också.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22