TRE BRÖDER

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Christian Holmen och Dick Sundevall
Ordfront 2005

Den 11 februari 2002, några minuter före midnatt, hördes en skottsalva i Rinkebys tunnelbanestation väster om Stockholm. Tio skott avlossades och 19-årige Radu Ascinia föll till golvet. Det elfte skottet träffade honom i huvudet från nära håll.

Polisen grep de tre kurdiska bröderna Orhan, Önder och Özcan Yildiz samt deras kusin Ayhan Yildiz. De dömdes för mordet utan att tingsrätten kunde fastslå vem som skjutit. Domen fastställdes i Svea hovrätt.

Kvällen före mordet hade det varit skottlossning på Malmvägen (Ghettot enligt de boende, Slasktratten enligt polisen) i Sollentuna och där hade samma vapen som vid mordet använts utan att någon skadats.

I boken pekar Holmen och Sundevall på tveksamheter i de utdömda domarna. De har gjort en egen undersökning och fått en farbror till ett par av de inblandade att erkänna att han var med på brottsplatsen. Åklagaren kunde bevisa att ett par mobiltelefoner var med i Rinkeby mordnatten. Men mobiltelefonerna var utlånade, vilket flera vittnen också sagt och de mordmisstänka påstår att de var i Gävle där de blivit sedda.

Holmen och Sundevall menar att utredningen och domarna lett till en av de största svenska rättsskandalerna i modern tid. Enligt dem är både polis och rättsväsende främlingsfientliga och samhället vill inte veta av bostadsområden som Malmvägen. Holmen arbetar som journalist på Expressen. Sundevall har tidigare arbetat med Joy Rahmans fall. Det finns kanske möjlighet att också dessa dömdas sak tas upp igen – om så där sju åtta år. Fast säkert är det inte. Författarnas argumentation är på sina håll lite slirig.

JAN NYGREN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22