TRAGEDIN PÅ TORGET

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Alf Åberg
Natur & Kultur 2002

När jag var ung hörde jag ganska ofta talas om Stora Daldansen. Det lät som någonting kul, en turistattraktion i stil med många andra i landskapet. Så småningom kom medvetandet om att denna danstillställning var något djupt tragiskt. I ett svårdefinierbart politiskt landskap gick 4500 dalabönder till Stockholm för att tala kungen och ”herrarna” till rätta när det gällde tronföljdsfrågan och Rysslandspolitiken.

Efter sin demonstration var de lovade fri lejd ut ur huvudstaden, men så bestämde de styrande att de inte kunde tåla demonstrationer mot sin makt. På Gustav Adolfs Torg kvästes de uselt beväpnade dalkarlarna i blod av väl rustade soldater. Många dog, många sårades, fängslades eller fördes till schavotten.

Om denna förrädiska del av Sveriges historia har professorn och förre chefen för Krigsarkivet, Alf Åberg, skrivit en förklaring som ger både djup och utblick.

Trots det populärvetenskapliga anslaget är det en lärd och riktigt uttömmande bok – och till råga på allt är det spännande läsning.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22