TRACKERS

Nov 7th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till TrackersAv Deon Meyer
Översatt från afrikaans till engelska av K L Seegers
Hodder & Stoughton 2011
ISBN 9781444723656

Ännu en tjockis: 475 sidor!

Till min glädje gjorde bokens uppläggning att jag inte tröttnade: fyra böcker med olika huvudpersoner och olika stil ger omväxling.

Bok 1 har som huvudperson Milla, en frånskild medelålders kvinna som får arbete vid en underrättelsetjänst, med uppgift  att skriva sammanfattningar av allt det material som strömmar in. Även om Milla står i centrum, flyttar berättarperspektivet till andra personer. Det  fungerar bra, blir inte rörigt.

Deon MeyerI bok 2 handlar det om Lemmer som också är berättare. Han är anställd vid ett bevakningsföretag och med chefens samtycke följer han med på en transport av ett par noshörningar från Zimbabwe. Det här avsnittet blir en hårdkokt historia med dubbelspel, flera mord och andra inslag typiska för den hårdkokta genren.

I bok 3 får vi åter träffa Milla, som är arbetslös och skriver på en bok. Hon träffar och blir förälskad i Lucas Becker, en man med ett brokigt förflutet. Det handlar mycket om datorer, hur man tar sig in i dem utan lösenord m. m. Minna verkar naiv till en början men blir handlingskraftig, genomgår något av en metamorfos, från försagd hemmafru till tuff brud. Den förvandlingen är inte helt trovärdig

Bok 4 låter oss möta Mat Joubert, f.d. polis som just blivit anställd vid ett privat företag.  Avsnittet är utformat som en  klassisk polisdeckare. Joubert får i uppdrag att spåra en försvunnen man, anställd om inspektör vid ett bussbolag. Detta fall anknyter till andra brott och Jouberts undersökningar bidrar till att polisen löser andra ouppklarade brott.

I den sista korta Efterskriften träffas Lemmer och Joubert, ett par frågetecken rätas ut. Men en fråga dyker upp mot slutet: Kommer Lemmer tillbaka i en uppföljare?

En intressant bok. Att låta flera olika deckargenrer samsas i samma volym är en djärv idé som fungerar. Att boken är så lång tänkte jag inte på.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22