TOTAL RECALL Min osannolikt sanna livshistoria

Dec 18th, 2013 | By | Category: 2013-12 dec, Recension

Omslag till Total RecallAv Arnold Schwarzenegger och Peter Petre
Total Recall – My Unbelievably True Life Story 2013
Översatt av Kjell Waltman och Inge R. L. Larsson
Ponto Pocket 2013
ISBN 978-91-7475-121-5, 660 sid

När Arnold Schwarzenegger var tjugoett år gammal flyttade från Österrike till Los Angeles, något som kom att bli mycket omvälvande för den unge mannen från Thal. I sin mycket lättsamt skrivna självbiografi (texten är troligen till största delen författad av Peter Petre, bilden nedan th) berättar han mycket om sitt stenhårda träningsprogram och om sin minst lika hårda drift att bli bäst, störst och vackrast. Något som omsider lyckades. Han blev ju både bodybuildingmästare, Mr Universum och lite andra mistrar, mycket välbetald filmskådespelare, gift med en dam ur den amerikanska kungasläkten Kennedy och till sist guvernör i Kalifornien. Nu är han tillbaka i filmsvängen igen.

Han är mycket noga att berätta om hur han lyckats övervinna alla svårigheter under sin livsresa. Till att börja med var det inte så lätt, han hade sin grova österrikiska dialekt att kämpa mot. Men han hade hela tiden ett mål i sikte och en obruten tro på den amerikanska drömmen om att hårt arbete, affärsmässigt tänk och lite stålar kan föra vem som helst till sjunde himlen. Efter fem år (lång tid tycker förstås jag) behärskade han sitt nya hemlands språk. Det tog honom tio år att bli bodybuildingsmiljonär och ytterligare ett decennium att bli en av världens mest betalda actionfilmskådespelare.

Schwarzenegger - terminatornMan får intrycket av att Schwarzenegger är ärlig i historien om sitt liv. Det han berättar om filminspelningarna och de svårigheter rullarnas spektakulära stuntscener innebär har en ironisk touch som jag gillar och beskrivningen av hans framgångar i fastighetsbranschen säger en del om det amerikanska sättet att göra affärer.

Peter Petre2003 hade han varit 36 år i USA och hade blivit så pass politiskt intresserad att han bestämde sig för att bli – och lyckades tack vare goda kontakter – guvernör i Kalifornien, en stat som faktiskt är världens sjunde största ekonomi.  Där märkte förvånade människor att filmens Terminator blev en hårdför Guvernator med miljöfrågor högt på agendan. Han såg faktiskt till att delstaten blev en föregångare när det gällde att minska utsläppen av växthusgaser och han kritiserade envetet den federala regeringens insatser när det gällde den saken. Men han hade också mycket annat att stå i. Under hans mandatperioder förekom både politiska omvälvningar, naturkatastrofer i form av väldiga bränder och budgetkriser.

Boken handlar om en man som aldrig tappar tron på sin egen förmåga att uträtta saker som han bestämt sig för att uträtta. Som sådan är den både intressant och optimitisk.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22