TORNET

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Christian Aage [pseud för Kjell E. Genberg]
Tre Böcker 2004

Kommissarie Arnold Nyman får flera mord och ett bortrövande på sitt bord. Det är kort om folk på roteln. Poliserna på Skånegatan i Göteborg måste prioritera och kommissarie Hildebrand, Nymans chef, kommer aldrig ur kläderna och tycks sova på kontoret. Mordoffrens antecedentia och brottsplatserna ger inga direkta ledtrådar, inga självklara ingångar till fortsatta utredningar. Poliserna jobbar efter knacka-dörr-principen och måste gräva bakåt i tiden…  Aage berättar en knepig historia med rejält polisarbete och fullt pådrag.

Aage skriver ett icke så välputsat Sverige; slitna människor i ett hårdnat klimat där en betald parkeringsbiljett tillsammans med en tom parkeringsplats är guld värt i en storstad vars planerare borde ha ordnat saker och ting bättre för sina invånare. Folk bor i tredje hand och finner möbler ur sopcontainrar. Kriminalinspektör Elisabeth Andersson blir bjuden på te och ingenting tycks ha hänt i landet på jämställdhetsfronten mer än att en vältränad kvinna som hon vid behov kan dela ut en propp. Hildebrand sover inte, han super. I Tornet speglas samtiden väl i miljöbeskrivningar och personteckningar.

Sveriges motsvarighet till den egensinnige brittiske inspektör Jack Frost, kommissarie Arnold Nyman, drabbas mitt i polisarbetet av sin hustrus plötsliga sjukdom. Aningslös inför vad sjukdomen innebär och stressad av jobbet ordnar Nyman en tillfällig tillsyn. Men uttalade och underförstådda krav från hustrun pockar. En växande insikt om att hustrun faktiskt är illa däran parad med den egna hjälplösheten inför situationen i stort frestar hårt på Nyman. Rädsla fladdrar innanför skjortkragen. Orken tryter. I tankarna anklagar han henne för bristande förståelse. Och hans självförakt ökar. Nymans påfrestningar i äktenskapet ger en realistisk dimension av vad tvåsamhet kräver i verklig nöd och en gnutta lust.

Figuren Arnold Nyman kryper som vanligt på läsaren. Man gillar hans egenheter; besöken i offrens tysta lägenheter, de till synes slumpartade ömhetsbevisen för arbetskamraterna och så den väl dolda oron för hustrun.

Tidigare kriminalromaner i serien är Italiensk öppning (1999) Damoffer (2000) Rockad med drottning (2001) Löparna (2002) och Kungen hotad (2003).

HELGA LINDH

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22