TOPP DOGG

Jun 23rd, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till Top doggAv Jens Lapidus
Wahlström & Widstrand, 2017
ISBN 9789146231776, inbunden, 472 sidor

Nu knyter Jens Lapidus ihop sin historia om Teddy och Emelie i denna tredje del om Stockholms värsta brottslighet. Polisen är ett nätverk på spåren, ett antal uppsatta medlemmar i samhället som utnyttjar unga flickor. Arbetet verkar ha gått i stå när Emelie ofrivilligt blir inblandad via en klient.

Emelie som nu har en egen advokatbyrå hankar sig fram utan kontakt med Teddy, som i sin tur har närmat sig det kriminella livet igen. Han blir kontaktad av Emelie och tillsammans börjar de nysta i nätverket. Naturligtvis inte utan problem och komplikationer.

Parallellt får vi träffa den unga studenten Roksana. Hon har svårt att hitta sin identitet. Hennes föräldrar förutsätter att hon ska plugga till psykolog, men själv vill hon mest frottera sig med de som syns i utelivet. Hon är ganska naiv och får en knarkkung efter sig. Hon måste fram med en miljon kronor!!!

Nätverk som utnyttjar flickor är idag ett inte helt ovanligt ämne att skriva om. Lapidus använder sig också av en hel del schabloner. Hjälten blir misstänkt för ett allvarligt brott och måste rentvå sig, det finns allvarliga läckor hos polisen, den värsta skurken finns där man minst anar det etc. Men författaren klarar sig undan med det, det stör inte. Inte heller stör de ibland helt osannolika vändningarna i intrigen. Därtill är spänningen för hög, karaktärerna för intressanta och boken för välskriven. Berättelsen bär den framåt i nästan 500 sidor.

Här finns Snabba Cash-figurer likaväl som personer från samhällets toppskikt som alla representerar svensk brottslighet. De får alla, tillsammans med Teddy och Emelie, ta stor plats i boken. Därmed vet läsaren ofta mer än de båda och definitivt mer än polisen. Dramatiken är ändå på topp, nervkittlande, och det finns få pauser för andhämtning.

Det rappa språket, som passar författarens intriger, är en av boken största kvaliteter. Gestaltningarna av hans karaktärer likaså. Att här också finns en kärlekshistoria förgyller bara berättelsen, även om den inte är överraskande för de som läst de två tidigare delarna i trilogin.

Vad Jens Lapidus ska komma med härnäst är spännande att fundera på. Han har i alla händelser blivit författare på heltid.

NISSE SCHERMAN

Jens Lapidus

Jens Lapidus. Foto Martin Stenmark

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22