TOLKEN

May 4th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till TolkenAv Jenny Runesson
Ordberoende Förlag, 2020
ISBN 9789188867360, inbunden, 271 sidor

Författaren arbetar som ekonom på EU-kommissionen i Luxemburg. Där har hon bott i över tjugo år. Vad är då mer lämpligt än att hon placerar sin debutbok det landet. Trots att det är förhållandevis nära geografiskt vet vi inte så mycket. Vi får lära oss mer nu. Det är en debut med mersmak, visar det sig. Jenny Runesson fyller på med ännu en titel som ger anspråk på årets debutantpriser.

Det är något så originellt som en tolk i huvudrollen. Elsa, en svenska som arbetar i Luxemburg. Hon talar många språk, vilket gör att hon får ganska många annorlunda uppdrag. Dessutom får läsaren följa hennes familj. De har ett livspussel som till nöds går ihop. Både hennes och hennes makes jobb, samt tre mindre och krävande barn.

En ung och gravid svenska hittar sin pojkvän mördad i sitt hem. Offrets familj är en av de rikare i landet, men flickvännen är inget de vill kännas vid. Lika lite det kommande barnet. Xavier är polis och den som får ta hand om fallet. Fallet ser ut att inkludera både narkotika och prostitution.

Boken är något slags mellanting mellan polisroman och pusseldeckare. Kanske kan man lista ut gärningsmannen, kanske kan man inte. Författaren har paketerat lösningen skickligt, om än lite väl dramatiskt på slutet. Ett vanligt debutantmisstag, och förresten bland etablerade författare likaså.

Bokens karaktärer är intressanta och läsaren blir hyggligt bekant med Elsa, även om man blir nyfiken på mer. Den trevlige och melankoliske polisen Xavier däremot, där finns mer att gestalta.

Bokens omfång är sympatiskt, knappt 300 sidor. Det gör detta till en njutbar läsupplevelse. Författaren har redan nu ett språk som inte avslöjar att hon är debutant och det gör också att utlovad fortsättning kommer att locka till läsning.

NISSE SCHERMAN

Jenny Runesson

Jenny Runesson. Foto Viktoria Davidsson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22